petak, 15. listopada 2010.

MJERENJE VLAGE PODLOGE

Polagač završne obloge mora prije početka radova provjeriti sadržaj preostale vlage u podlozi. Ovo provjeravanje se obavlja u skladu s standardima zapodopolagačke radove.

Pravilo je da kod površine do 100 kvadratnih metara dovoljno obaviti jedno odnosno najviše dva stručno izvedena mjerenja preostale vlage.
Prvo mjerenje sadržine preostale vlage u podlozi, odnosno kontrolno mjerenje elektronskim instrumentom naplačujemo 130,00kn, odnosno potpuno je besplatno za naručitelje naših radova.
Napominjemo ovakva metoda mjerenja vlažnosti podloge je isključivoinformativnog karaktera, a za utvrđivanje potpune prikladnosti za oblaganje parketa potrebno je u večini slučajeva mjerenje po CM odnosno karbidnoj metodi te izrada zapisnika o tome.
Trošak mjerenja ovakvom metodom je 350,00kn i smatra se dodatnom uslugom.
Za naše stranke mjerenje CM metodom je simbolične cijene od 100,00kn/1 uzorak, svaki dodatni uzorak se naplačuje 50,00kn.

Za mjerenje karbidnom metodom sastavljamo zapisnik o obavljenom provjeravanju podloge prilikom polaganja podnih obloga, i usto ga mora potpisati naručitelj ili nadzorno tjelo gradilišta.

Kod uzimanja uzoraka za utvrđivanje preostale vlage u estrihu mogu se odrediti i odstupanja u njegovoj debljini, koja svakako utječu i na vrijeme njegovog sušenja.

Ako su odstupanja ravnine podloge veća od propisanih (preko 20 posto), to utječe na njihovu debljinu, sa čime je povezan dodatni trošak, koji se utvrđuje na temelju pisanih podataka o uočenim nepravilnostima. Naravno da povećana debljina estriha znači i da će vrijeme njegova sušenja biti duže.

....

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.