petak, 15. listopada 2010.

MJERENJE VLAGE PODLOGE

Polagač završne obloge mora prije početka radova provjeriti sadržaj preostale vlage u podlozi. Ovo provjeravanje se obavlja u skladu s standardima zapodopolagačke radove.

Pravilo je da kod površine do 100 kvadratnih metara dovoljno obaviti jedno odnosno najviše dva stručno izvedena mjerenja preostale vlage.
Prvo mjerenje sadržine preostale vlage u podlozi, odnosno kontrolno mjerenje elektronskim instrumentom naplačujemo 130,00kn, odnosno potpuno je besplatno za naručitelje naših radova.
Napominjemo ovakva metoda mjerenja vlažnosti podloge je isključivoinformativnog karaktera, a za utvrđivanje potpune prikladnosti za oblaganje parketa potrebno je u večini slučajeva mjerenje po CM odnosno karbidnoj metodi te izrada zapisnika o tome.
Trošak mjerenja ovakvom metodom je 350,00kn i smatra se dodatnom uslugom.
Za naše stranke mjerenje CM metodom je simbolične cijene od 100,00kn/1 uzorak, svaki dodatni uzorak se naplačuje 50,00kn.

Za mjerenje karbidnom metodom sastavljamo zapisnik o obavljenom provjeravanju podloge prilikom polaganja podnih obloga, i usto ga mora potpisati naručitelj ili nadzorno tjelo gradilišta.

Kod uzimanja uzoraka za utvrđivanje preostale vlage u estrihu mogu se odrediti i odstupanja u njegovoj debljini, koja svakako utječu i na vrijeme njegovog sušenja.

Ako su odstupanja ravnine podloge veća od propisanih (preko 20 posto), to utječe na njihovu debljinu, sa čime je povezan dodatni trošak, koji se utvrđuje na temelju pisanih podataka o uočenim nepravilnostima. Naravno da povećana debljina estriha znači i da će vrijeme njegova sušenja biti duže.

....

utorak, 12. listopada 2010.

PARKET

Zbog velikog broja raznih djelovanja kojima su parketi izloženi tijekom uporabe, u tehničkim propisima određen je niz zahtjeva za podove i za podne obloge, koje treba zadovoljiti prilikom planiranja, izvedbi i korištenju da bi se trajno osiguralo njihovo ispravno funkcioniranje.

Za izradu parketnih daščica upotrebljavaju se one vrste drva koje su tvrde, otporne na habanje, obradive, otporne na gljivice i na insekte

Posebni zahtjevi za masivni parket određeni su u HRN D.D5.020. To su:
1) Vrste drva za izradu daščica
2) Obrada drva
3) Vlažnost drva
4) Oblici daščica i preciznost izrade
5) Razvrstavanje u razrede (ekstra, standardni i rustikalni
razred).

Prema postoječim standardima pri projektiranju i izvođenju parketarskih radova treba zadovoljiti ukupno 10 općih normi i 21 poseban zahtjev.

Najveći štetni utjecaj na smanjenje trajnosti parketnih i drvenih obloga imaju vlaga i habanje.
Djelovanje vlage štetno je za svaku vrstu drva jer ubrzava razgradnju truljenjem (proces razgradnje uz prisustvo zraka) i gnjiljenjem (proces razgradnje bez zraka). Djelovanje habanja, koje je definirano kao trošenje materijala izraženo u volumenu ili debljini nekoga drvenog elementa,ovisi uglavnom o intenzitetu i to struganjem (horizontalno djelovanje) ili habanja utiskivanjem (vertikalno djelovanje).

Upotreba nekvalitetnih materijala (podloga, ljepilo
i daščice) za izvedbu bilo kojeg sloja poda ne izaziva samo
ubrzano propadanje parketa, nego i čitavog poda, zato je potrebno posao povjeriti educiranim majstorima